Utolsó kommentek

Néznivaló szilveszterre

2007.12.30. 23:20 mrgarris0n

Aki esetleg otthon tölti a szilvesztert, és nem elégszik meg a tv által nyújtott színvonalasabbnál színvonalasabb műsorokkal, annak most egy valódi kult-gyöngyszemet ajánlok figyelmébe. Igaz, hogy a film már több mint 10 éves, de mit sem vesztett értékéből. És mivel szilveszterkor játszódik, az év utolsó napján pont aktuális a megtekintése...

Strange Days cover

A Strange Days 1995-ben készült, és 1996 áprilisában került pár kisebb magyar moziba, ahol kb. 2 hetes karriert ért meg, majd levették a műsorról, hogy aztán a videotékák polcairól biztosítsa be magának a kult státuszt. Hogy a mozibukta minek köszönhető, talán a promózás hiányosságainak, talán a sokak számára riasztónak és gagyinak tűnő magyar alcímnek (A Halál Napja) - nem tudom. Mindenesetre moziban én sem láttam a filmet (pedig lett volna lehetőségem rá), viszont egy VHS kópia később megtalált. Innentől kezdve pedig nem volt megállás - mondanom sem kell, hogy rongyosra néztem (Itt jegyezném meg, hogy hivatalos magyar DVD kiadás azóta sincs a filmből tudtommal, be kell érnünk az importtal, vagy a barkács cuccokkal...). S hogy miért is annyira "nagy szám" ez a film?

Közeleg az ezredforduló

Az ezredfordulón járunk, mindenki a 2000-es évet várja Los Angelesben. Káosz és zavargások mindenütt. Az emberek a valóságtól menekülve a transzháló nyújtotta örömökben lelnek menedéket. A transzháló az új évezred kábítószere: a szerkentyű egyenesen az agykéregből közvetít élményeket. Egy szelet valaki más életéből, mégis, mintha a használóval történne minden.


Főhősünk, Lenny Nero ilyen élményklipekkel kereskedik. Egy szabályt ismer: halál-klipekkel nem foglalkozik. Egészen mostanáig, amikor egy szövevényes összeesküvés hálójában találja magát. Egy rejtélyes gyilkos, egy meggyilkolt rapsztár, két vérszomjas rendőr... és Lenny azon kapja magát, hogy versenyt fut az idővel a saját, és ex-barátnője életéért.

(Ez most lehet hogy elég tréül, vagy klisésen hangzik, de a sztoriból nem szokásom nagyon sokat ellőni. Beszéljünk inkább a megvalósításról.)


A forgatókönyv (és a film) legnagyobb erénye, hogy kibaszottul hihető, az ezredvég lepusztult, forrongó LA-je pedig akármelyik napjainkbeli nagyváros is lehetne. A scriptet 2 embernek köszönhetjük: Jay Cocksnak és James Cameronnak. Igen, AZ a Cameron, aki egyébként rengeteg vágást is végzett a filmben, csak a stáblistáról le kellett hagyni vágói minőségben, mert akkor még nem volt tagja az Editor's Unionnak. A rendezést Cameron ex-neje, Kathryn Bigelow vállalta magára, aki a Holtponttal már tett le jó akciót az asztalra. De ez mind mit sem érne Matthew F. Leonetti kisavazott, sötét, lehangoló képei nélkül - és ezeket a jelzőket most pozitív értelemben használom. Az akkorra már több, mint 50 filmet maga mögött tudó Leonettinek köszönhetjük az olyan forgatási finomságokat, mint pl. a Sunset Boulevard bevilágítása 7 tömb hosszan - ez nagyban megkönnyítette az éjszakai felvételek készítését, amire szükség is volt, mert a 80 napos forgatási időből 77 nap csak éjszaka forgattak! (na ez jó hülyén hangzott, mind1)

A készítők ügyeltek a részletekre is: nem volt például olyan kamera, amivel a transzhálós FPS-nézetű klipeket rögzíthették volna, így rászántak egy évet, hogy kifejlesszenek egy ultrakicsi, fejre szerelhető cuccost. Lenny autóját pedig egyenesen a Mercedes-gyár bocsájtotta a stáb rendelkezésére (egy 1997-es Mercedes-Benz S500-ról van szó, mi meg 1995-ben járunk).

Lenny és Mace

A főbb szereplőkről: Ralph Fiennes a lecsúszott Lenny Nero szerepében fenomenális. A nyúzott fej, a cinikus beszólások, a simulékony modor - ez a karakter 100%-os. Sajnos a megmentendő exbarátnőt alakító Juliette Lewisról ezt nem tudom elmondani, bár engem szinte minden filmben irritál, sajna ez van :) A "személybiztonsági szakértő" lányt, Mace-t Angela Bassett személyesíti meg, fonott hajjal kicsit furán néz ki, de még így is nagyobb eyecandy, mint Lewis kisasszony... Józan eszével, higgadtságával tökéletes ellenpárja Lenny karakterének. Tom Sizemore a barát, Max szerepében kicsit halovány, de még épp nem annyira, hogy a jelenetei rosszak legyenek. A két gonosz rendőr arc, Vincent D'Onofrio és William Fichtner - hát tőlük a hideg rázott. Nem azért, mert olyan rosszak lettek volna, hanem túlontúl is hiteles volt az alakításuk... nem szívesen találkoztam volna velük egy sikátorban... Megemlítendő még Michael Wincott, aki a tőle megszokott "rosszarcú" figurát hozza, ezúttal Philo Gant, egy producer személyében.

Erősen ajánlott tehát a nézés, nem csak cyberpunk-fanoknak. Nálam a film 10/10, vagyis "örökös kedvenc" kategória, amit bármikor megnéznék újra. Ha ti is nézitek, a stáblistát sem érdemes kihagyni a zene miatt. Itt lett nagy kedvencem a Deep Forest és Peter Gabriel közös száma, a While the Earth Sleeps.

Végezetül, álljon itt pár kedvcsináló filmecske: 2 tv-spot, a film első pár perce, amiben egy rablásba csöppenünk egy transzhálós élményklip formájában, valamint a végefőcím, a fent említett zenével... (youtube-on lehet találni Making Of-ot is, azt direkt nem embeddelem, nehogy spoilerbe fussatok)

TV Spot 1



TV Spot 2



Első 3 perc



Végefőcím

Szólj hozzá!

Címkék: kult trailer strange days

A bejegyzés trackback címe:

https://zsfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr79279606

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása